«Зелена» середземноморська дієта допомагає зменшити вісцеральний жир – дослідження

62

Науковці виявили, що «зелена» адаптація традиційної середземноморської дієти може допомогти покращити чутливість до інсуліну та зменшити вісцеральний жир шляхом підвищення рівня греліну – «гормону голоду». Про це пише видання Medscape.Вчені проаналізували дані рандомізованого дослідження DIRECT-PLUS та з’ясували, якщо у середземноморській дієті замінити червоне м’ясо на рослинний протеїновий коктейль Mankai та додати до раціону зелений чай, то це може призвести до подальшого покращення кардіометаболічних переваг у людей з абдомінальним ожирінням та/або дисліпідемією.

Ізраїльський кардіолог з Університету Бен-Гуріона та Медичного центру Університету Сорока, доктор медицини Гал Цабан зазначив, що грелін відіграє важливу роль у зв’язку ожиріння, інсулінорезистентності та метаболічного здоров’я.

У дослідженні DIRECT-PLUS брали участь 294 дорослих (88% чоловіків) старше 30 років з абдомінальним ожирінням (окружність талії >102 см для чоловіків або >88 см для жінок) або дисліпідемією (тригліцериди >150 мг/дл та ЛПВЩ-холестерин ≤40 мг/дл для чоловіків або ≤50 мг/дл для жінок). Половина учасників мала предіабет або діабет другого типу.

Вони були рандомізовані на три групи. Перша група користувалася стандартними рекомендаціями щодо здорового харчування. У другій групі учасники дотримувалися традиційної середземноморської дієти низьким вмістом простих вуглеводів.

Учасники у третій групі харчувалися за правилами «зеленої» середземноморської дієти, що включає три-чотири чашки зеленого чаю на день, 28 г волоських горіхів та 100 г зеленого рослинного коктейлю з Mankai Wolffia globosa (відомого як ряска), який замінював вечерю.

У групах, де люди дотримувалися обох варіантів середземноморської дієти, вони мали приблизно однакову втрату ваги (2,9% та 3,9% для традиційної та «зеленої» версій, відповідно) в порівняні з тими, хто мав стандартні рекомендації здорового харчування (0,6%).

Повідомляється, що через шість місяців рівень греліну натще збільшився в учасників другої та третьої групи, в порівнянні з вихідним рівнем без значних змін у контрольній групі.

Через 18 місяців рівень греліну натще був значно вищим в порівнянні з вихідним рівнем тільки в групі учасників, які дотримувалися «зеленої» середземноморської дієти.

Цабан пояснив, що у середземноморській дієті можна замінити білок тваринного походження на рослинний. За його словами, учасники, які вживали рослинний коктейль замість вечері, не мали проблем з насиченням.

Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що вчені пропонують лікувати метаболічні порушення препаратом від алкоголізму. Під час клінічного дослідження на тваринах, науковцям вдалося виявити нові терапевтичні властивості дисульфіраму для лікування ожиріння.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я