Новий день – нові ідеї: вчений пропонує покривати медичні маски… сіллю

190

Група дослідників стверджує, що покриття медичних масок кухонною сіллю дозволить ефективніше знищувати патогени, тим самим знижуючи передачу збудників інфекцій і, відповідно, рівень захворюваності – в першу чергу, звичайно ж, коронавірусом.

Біомедичний інженер з Канади Хе-Джік Чой створив маску, покриту сіллю, яка, за його словами, може нейтралізувати віруси, в тому числі, такі як коронавірус, за 5 хвилин – такий «апгрейд» може вбивати патогенні мікроорганізми, «а не просто блокувати їх». Автор вважає, що оскільки структура солі є кристалічною, її тверді гострі кути можуть проникати крізь віруси, роблячи їх нежиттєздатними.

Хе-Джік Чой, біомедичний інженер і з Університету Альберти, стверджує, що це елегантне ефективне рішення і інших проблем: інновація також захищає від патогенів, що «чіпляються» на маску в процесі носіння. Його команда останні кілька років перевіряла в лабораторії маски з сольовим покриттям і виявила, що вони можуть інактивувати три штами вірусу грипу.

Група вчених під його керівництвом також почала розробку плівкового сольового покриття і технології його нанесення на волокна маски. Поки що вони створили і випробували прототипи, але у Чоя тепер є патент на технологію, і він стверджує, що його ідея комерційно перспективна: простота сольового покриття дозволяє легко інтегрувати його в існуючі процеси виробництва масок.

«Одна з переваг нашої технології полягає в тому, що вона не така вже й складна, але при цьому надійна. Наша інновація потребує дуже невеликих капіталовкладень, адже сам базовий матеріал – сіль – коштує недорого. До того ж маски з сольовим покриттям можуть зберігатися в запасах для підготовки до пандемій та епідемій. Їх можна було б легко використовувати під час спалаху, незалежно від захворювання», – стверджують дослідники, які розраховують почати комерційне виробництво «солоних» масок вже протягом двох років.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я