Методичні рекомендації щодо здорового харчування

2047

З метою підвищення поінформованості населення щодо основних принципів здорового харчування Міністерство охорони здоров’я затвердило Методичні рекомендації для лікарів загальної практики-сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування.

«Головною концепцією сучасних рекомендацій є те, що харчування, у тому числі дієтичне, будь-якої людини базується на чотирьох головних складових: адекватності енергетичним витратам, збалансованості за вмістом найважливіших продуктів і нутрієнтів, безпечності їжі та максимально можливого збереження задоволення від її споживання. При цьому дієта хворої людини повинна максимально включати ці чотири складові. Пацієнти не мають групуватись навколо дієтичних столів за ознакою власної хвороби», — наголосила начальник Управління громадського здоров’я Алла Григоренко під час брифінгу в МОЗ України.
Згідно з рекомендаціями, лікар також повинен докласти максимум зусиль для налагод­ження ефективного співробітництва з пацієнтом у питанні забезпечення здорової маси тіла.

Калорійність дієти підраховується за допомогою відтворення раціону зі складанням анкети або щоденника харчування. При цьому об’єктивним показником для оцінки вихідної енергетичної адекватності дієти вит­ратам є індекс маси тіла, що визначається за формулою: маса тіла у кілограмах поділена на квадрат зросту в метрах: «Цей показник обов’язково повинен бути визначений та внесений до медичної карти пацієнта, оскільки є ключовим для оцінки статусу харчування хворої або здорової людини», — зауважила Алла Григоренко.

У Методичних рекомендаціях, за словами фахівця, також визначені поради щодо споживання трьох головних груп макронутрієнтів — вуглеводів, білків та жирів, що забезпечують енергетичні та пластичні потреби організму людини, а також мікронутрієнтів — вітамінів та мінералів. Крім того, розроблено деталізовані рекомендації відносно щоденного споживання фруктів, овочів, злаків, молочних продуктів, м’яса і напоїв.

Прес-служба МОЗ України

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я