Біле місто: у Варшаві медики вийшли на протест

251

У столиці Польщі медпрацівники вийшли на мітинг, вимагаючи від влади підвищити зарплату, а також збільшення часу на відпочинок, пише видання RMF24.

У Варшаві страйкують медики. Фото з сайту rmf24.

Тисячі представників медичних професій з’їхалися цими вихідними до центру Варшави з усієї країни. Люди виступають з вимогою підвищити заробітну плату. Учасники протесту підготували плакати з гаслами: Припинити роботу 400 годин!», «Відпочинок медик = безпека пацієнтів!», «Одна медсестра на 30 пацієнтів!», «Кому допомогти в першу чергу?».

Протестувальники дійшли до канцелярії прем’єр-міністра, де побудували «Біле місто» з наметів, всього їх три. Голова наметового містечка Петро Пісула з Resident Alliance пояснив, що один з них буде присвячений пресконференціям. Кожен день учасники протесту – медпрацівники – будуть висувати одну з вимог. В інших наметах, за його словами, кожен день буде розміщуватися інший фонд, який буде проводити такі заходи, як збір коштів для хворих дітей. Третій намет – це намет-майстерня, де заплановані тематичні уроки.

Як зазначає видання, медики пообіцяли залишитися тут, поки уряд не виконає їхні вимоги, серед яких: внести поправки в закон про метод визначення мінімальної винагороди, підвищити одноразові виплати, найняти додатковий персонал.

Пісула підкреслив, що також будуть проводитися щоденні безкоштовні профілактичні огляди – вимірювання артеріального тиску і рівня глюкози в крові. Програму містечка підготовили на весь тиждень.

У свою чергу, міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський підрахував, що виконання вимог медпрацівників коштуватиме бюджету 100 млрд злотих щорічно.

«Ви можете скористатися таким порівнянням, що тут було сформульовано очікування, що завтра ми повинні запустити ракету і полетіти на Марс. Це просто нереально. Такі речі відбуваються протягом тривалого часу», – сказав Адам Недзельський.

Нагадаємо, в Україні влітку лікарі також виходили на акцію протесту. Так, медичні працівники Валківської центральної районної лікарні перекрили міжнародну трасу «Київ-Харків-Довжанський». На такий крок вони пішли через тримісячну заборгованість по зарплаті.

Крім того, на Львівщині медики Соснівської міської лікарні оголосили голодування – також через заборгованість по заробітній платі.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я