В МОЗ пояснили, чи потрібно робити щеплення від COVID-19 вагітним

97

Якщо користь від вакцини перевищує потенційні ризики для вагітної, то жінку потрібно щепити мРНК-вакциною, але необхідність імунізації визначає лікар. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.Гестаційний діабетЗазначається, що Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) рекомендує робити щеплення, якщо вагітна має високий ризик захворіти на коронавірусну інфекцію, наприклад, вона працює в «ковідній» лікарні та/або має супутні захворювання.

Якщо лікар визначить, що користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то вагітну рекомендовано щепити мРНК-вакциною. В Україні наразі є тільки одна така вакцина – Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech.

Зазначається, що, якщо жінка отримала першу дозу вакцини проти коронавирусу SARS-CoV-2 на векторній платформі, в Україні з таких вакцин зареєстрована лише AstraZeneca (Covishield, SKBio) до настання або під час вагітності, то лікар повинен повідомити їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення. Тоді вагітна має самостійно вирішувати – отримати другу дозу цією ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів.

Крім того, в МОЗ повідомили, що робити рутинний тест на вагітність перед щепленням не треба. Своєю чергою, жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть щепитися вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio) без застережень.

Також в МОЗ повідомили, що інструкцією до препарату CoronaVac виробництва Sinovac Biotech, яким теж проводять щеплення в Україні, ним забороняється імунізувати вагітних та жінок, які вигодовують грудним молоком.

Повідомляється, що вагітні не брали участь в клінічних дослідженнях вакцин від коронавірусної інфекції. «Наявні вакцини проти COVID-19 не містять живого мікроорганізму та в дослідженні на тваринах не було виявлено негативного впливу на перебіг вагітності. Вивчення їхньої безпечності для вагітних триває», – йдеться в повідомленні.

 

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я