Світлана Гук: Не може природний імунітет бути гіршим за штучний

1997

Існують 2 інструменти, які можуть врятувати країну від чергових хвиль COVID-19: локдаун та колективний імунітет. Але і з першим, і з другим у нас великі проблеми, вважає керівник Центру респіраторної медицини та алергології клінічної лікарні «Феофанія», лікар-пульмонолог Світлана Гук. Свою думку фахівець висловила в інтерв’ю виданню «Обозреватель».

Світлана Гук: Не може природний імунітет бути гіршим за штучний

ВООЗ заявила, що колективний імунітет до корнавірусу формується тоді, коли 70% населення отримає щеплення. Але проблеми з постачанням вакцин від COVID-19 роблять ці плани реальністю аж ніяк ні до Дня незалежності, як пообіцяв Президент Володимир Зеленський.

Щоб прискорити вакцинацію, потрібно переглянути алгоритм її проведення, вважає лікар-пульмонолог. І наводить як невдалий приклад з медиками: «На той час, коли прийшла вакцина, ми всі перехворіли – хто по разу, хто по два. Перевіряти всіх на антитіла теж, напевно, невиправдано. Але тих, хто знає про факт свого захворювання, варто було б попросити не поспішати з вакцинацією і дати можливість зробити щеплення тим, хто не хворів. Тоді у нас буде шанс цими маленькими дозами вакцини, які до нас надходять, перекрити неуражене населення».

У перехворілих є певний імунітет, який, до речі, не може бути гіршим за штучний, тобто сформований щепленням. А неуражені під час нової хвилі «становитимуть той «заміс» для поширення вірусу».Тому щепити потрібно всіх, хто не хворів, а не тільки тих, кому 65+.

Щеплення всіх бажаючих – це єдине, на що можна сподіватися. Адже локдауни в Україні нагадують розмахування дерев’яною шашкою. Досвід інших країн показав, як цим методом можна приборкати епідемію, але там законслухняні громадяни – на відміну від наших. Якби під час локдауну дійсно заборонили роботу підприємств, транспорта та магазинів, то сотні, а то й тисячі людських життів були б врятовані.

Навіщо було перед святами гучно скасовувати локдаун? Навіщо дітей знову відправляти до школи? Такі дії гарантовано призведуть до збільшення кількості захворілих.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я