Вчені визначили межу людської витривалості

238

Вчені з США, які вивчали виступи спортсменів-марафонців, які п’ять довгих місяців бігали по Сполученим Штатам, прийшли до оцінки абсолютної фізіологічної межі людської витривалості.

Висновки досить технічні, але дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, підкреслює одну особливість, яка робить людей унікальними серед приматів: наша фізична витривалість дійсно надзвичайна.

За словами дослідників, свою витривалість ми успадкували від мисливців-збирачів протягом двох мільйонів років.

Межа витривалості людини вимірюється величинами, кратними так званому «базовому метаболізму», який є мінімальною енергією в калоріях, які витрачаються організмом для підтримки протягом однієї хвилини.

Гранична межа витривалості людини приблизно в 2,5 рази перевищує цей базовий метаболізм, говорить команда, очолювана Германом Понтцером, професором еволюційної антропології в Університеті Дьюка.

У спортивних змаганнях, які тривають від кількох годин до тижнів, такі як триатлон, марафон або Тур де Франс, люди можуть збільшити свій метаболізм в п’ять або навіть в 10 разів у порівнянні з рівнем метаболізму у стані спокою.

Вчені зазначили, що настає момент, коли продуктивність знижується приблизно в три рази. 

Щоб отримати ці цифри, команда спостерігала за п’ятьма чоловіками і однією жінкою, які вважаються екстремальними бігунами. З січня по червень 2015 року вони взяли участь в гонці по США – 4957 км від Лос-Анджелеса до Вашингтону. Це еквівалентно марафонському бігу шість днів на тиждень протягом 20 тижнів.

«Всі ці люди худнуть. Вони витрачають своє “паливо” швидше, ніж можуть його повернути», – сказав Понтцер.

Його команда прийшла до висновку, що межа витривалості людини, ймовірно, пов’язана з травною активністю людей, а не з їх м’язами або серцем, бо це був найменший спільний знаменник у всіх вивчених видах спорту.

Їзда на велосипеді, біг і триатлон змушують людей використовувати різні м’язи. Але всі люди мають однаковий шлунок. У той час як люди виділяються серед приматів в їх здатності виконувати фізичні вправи, інші тварини також вражають своєю витривалістю, такі як перелітні птахи. Але ця частина тваринного світу вивчена не так ретельно.

Понтцер відзначає істотну різницю між людьми і тваринами. «Інші тварини занадто розумні, щоб робити всі ці божевільні речі, які роблять люди», – сказав він.

Джерело: Newsland

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я