Вчені виявили ще два небезпечні коронавіруси, які тварини можуть передати людині

139

Дослідники з’ясували, що до людини від тварин можуть передаватися ще 2 коронавіруси, один з яких є химерним, йдеться в статті видання Science.

Вчені виявили ще два небезпечні коронавіруси, які тварини можуть передати людині

Відкриття нового людського патогену і випадок інфікування коронавірусом людей від свиней багато років тому розширює число коронавірусів, які несуть потенційну загрозу для людства. Наразі немає інформації, чи можуть вони переходити від людини до людини, але точно є небезпека їх мутацій, що можуть цьому сприяти.

Зображення нового коронавірусу
Електронно-мікроскопічне зображення нового собачого коронавірусу, виділеного від дитини в Малайзії з пневмонією та вирощеного в клітинах собак

Химерний коронавірус: що про нього відомо?

В Малайзії декілька років тому зафіксували сліди інфекції нового коронавірусу групи альфа. Він схожий на той, яким хворіють собаки. Аналіз геному вірусу показав, що він химерний. Цей химерний коронавірус має дві частини ідентифікованих раніше собачих вірусів, одного, що вражає котів і четвертого, який нагадує вірус свиней.

Навряд чи ця химера виникла раптово. Ймовірно, що вона розвивалася поступово в середовищі з різними коронавірусами.

За словами Бенджаміна Ноймана, вірусолога з Техаського університету, цей різновид вірусу має декілька різноманітних рекомбінацій.

«Це мозаїка з декількох різних рекомбінацій, які повторялись знову і знову, коли ніхто не бачить. А потім бум – і у вас є таке чудовисько», – роз’яснив він.

Це є першою науковою роботою, де описана реплікація собачого коронавірусу в людях. І для підтвердження такої здатності слід зробити більше досліджень. Наразі вченим вдалося виростити цей вірус в пухлинних клітинах собак, але не в людських.

На відміну від SASR-CoV-2 й інших людських коронавірусів, немає чітких свідчень того, що даний штам краще адаптується до людей. Анастасія Власової, провідна авторка статті та вірусологиня з Університету штату Огайо вважає, що інфікування людини від собаки може траплятися набагато частіше, ніж вважали раніше. Можливо, цей конкретний вірус і не передається від людини до людини, але достеменно це невідомо.

Що відомо про інфікованих химерним коронавірусом

Дослідниця спільно зі своїми колегами проаналізувала зразки тканин 8 дітей, що мешкають в селах або передмістях штату Сарауак на Борнео, де регулярно мають контакт з тваринами та дикою природою.

Ці діти були серед госпіталізованих осіб з пневмонією в період з 2017 по 2018 роки, яких ретельно проаналізували на наявність слідів людських і нелюдських коронавірусів. Всі діти перебували у лікарні від 4 днів до тижня та видужали.

Дельта-коронавірус: що відомо?

В Університеті Флориди науковці нещодавно сповістили про перші докази наявності коронавірусу свиней, який вражає людей. У 2014-2015 вірус знайшли в сироватці крові трьох гаїтянських дітей, в яких зафіксували лихоманку.

Він має назву дельта-коронавірус. Раніше вважалося, що цей вірус може вражати тільки птахів. Поки у 2012 році його не виявили у свині з Гонконгу. Згодом у 2014 році зазначений вірус спричинив значний спалах фатальної діарейної хвороби у поросят в Сполучених Штатах. Тоді науковці з’ясували, що він інфікує клітинні лінії людей, свиней і курей. Лабораторні дослідження довели, що вірус викликає стійку інфекцію і діарейні захворювання при потраплянні в домашню птицю.

«Цей вірус вражає як птахів, так і ссавців. Я знаю, що немає інших коронавірусів, здатних на таке», – наголосив один з вчених.

Зазначається, коронавірус з Гаїті дещо відрізняється від коронавірусу з Гонконгу. Але дослідники планують перевірити місцевих жителів на наявність антитіл до нього.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я