Медичний «Оскар» знайшов нових переможців

368

9 серпня у Києві відбувся традиційний фінал конкурсу на отримання відзнак за професіоналізм та милосердя “Орден святого Пантелеймона” та “Медаль святого Пантелеймона”. Нинішня церемонія підбиття підсумків конкурсу відрізнялася від попередніх хіба що посиленими карантинними заходами, однак загальна атмосфера видалася не менш урочистою та інтригуючою.

 

«Цьогоріч нам довелося проводити захід в особливих умовах епідемії, – говорить Голова Поважної Ради Василь Князевич. – Тому коло гостей було дещо обмеженим. Не дочекалися навіть декого з тих, хто мав точно бути. Напередодні організували ПЛР- обстеження на COVID-19 усім запрошеним на свято з метою безпеки всіх гостей, тож дехто в останню хвилину дізнався про те, що інфікований коронавірусом, і приїхати не зміг.

Медики сьогодні працюють в екстремальних умовах і найбільше потерпають від епідемії. Проте і суспільство почало інакше ставитися до них. За нашим проханням у День Святого Пантелеймона в усіх християнських храмах лунали молитви за здоров’я українських медиків і всіх громадян нашої держави. Також ми вирішили звернутися до Президента України з пропозицією встановити окрему нагороду для медичних працівників, які відзначилися у боротьбі з пандемією.

Нам приємно, що інтерес до нашого конкурсу не тільки не зменшився, а, навпаки, зріс – акредитованих на церемонію журналістів було набагато більше, ніж у минулі роки. Корнавірус вніс ще одну корективу у наші плани – місце проведення урочистостей до останнього залишалося інтригою. Донедавна ми взагалі не були впевнені в тому, що вони зможуть відбутися в. Потім обрали місцем проведення Софію Київську, але в останній момент нам відмовили, тож захід відбувся у виставковому центрі «Парковий». Закрите засідання Поважної Ради, на якому визначили переможців конкурсу, відбулося у НМУ ім. О.О. Богомольця – у день церемонії нагородження відзнаками. Імена переможців були оприлюднені безпосередньо на сцені.

Відзнаку «Орден святого Пантелеймона» вибороли: 

НОМІНАЦІЯ «НАЙКРАЩИЙ ЛІКАР»

СЕРЕДЮК Нестор Миколайович, професор кафедри внутрішньої медицини № 2 та медсестринства Івано-Франківського національного медичного університету (Івано-Франківська обл.)

НОМІНАЦІЯ «НАЙКРАЩИЙ МЕДИЧНИЙ ПРАЦІВНИК»

ГОЛОД Андрій Юрійович, фельдшер з медицини невідкладних станів бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги підстанції №1 КНП ЛОР ЛОЦЕМД МК (Львівська обл.) 

НОМІНАЦІЯ «НОВАТОР ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я»

СМОРЖЕВСЬКИЙ Валентин Йосипович, професор кафедри хірургії та трансплантології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (м. Київ)

НОМІНАЦІЯ «ЗА ДОСЯГНЕННЯ В МІЖНАРОДНОМУ СПІВРОБІТНИЦТВІ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я»

БАБІЙ Вадим Юрійович, підполковник медичної служби, ГО «Українська асоціація військової медицини» (Вінницька обл.)

НОМІНАЦІЯ «ВЗІРЕЦЬ СЛУЖІННЯ СУСПІЛЬСТВУ»

ТРАХТЕНБЕРГ Ісаак Михайлович, гігієніст, професор, доктор медичних наук, член-кореспондент Національної академії наук України, академік Національної академії медичних наук України, громадський діяч (м. Київ)

Номінація для іноземних громадян «ЗА ОСОБИСТИЙ ВАГОМИЙ ВНЕСОК У РОЗВИТОК ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

Пітер Регер , Голова фонду «Гуманітарна допомога м. Білефельд» (Німеччина)   

Переможцями конкурсного відбору на отримання «Медалі Святого Пантелеймона» стали:

НОМІНАЦІЯ «ЗА ЛІКАРСЬКЕ МИСТЕЦТВО»

КОВАЛЬЧУК Галина Володимирівна, лікар-інфекціоніст КНП «Хотинська районна лікарня» (Чернівецька обл.)

НОМІНАЦІЯ «ЗА ТУРБОТУ ТА ЛАСКУ ДО ХВОРОГО»

ШАПРАН Лариса Андріївна, старший сержант медичної служби ЗСУ, медсестра військової медичної частини Полтавського військового госпіталю; учасник бойових дій в зоні АТО/ООС (Полтавська обл.)

НОМІНАЦІЯ « ЗА НАУКОВІ РОЗРОБКИ У МЕДИЦИНІ»

ЛОГОЙДА Лілія Святославівна, завідувачка кафедри фармацевтичної хімії ТНДМУ ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України, доцент, доктор фармацевтичних наук (Тернопільська обл.)

Ті, хто потрапив у фінал конкурсу, але не став переможцем, отримали Прослави. Також було вручено грошові премії : по 50 тис грн – орденоносцям, по 25 тис – нагородженим Медаллю Святого Пантелеймона та по 5 тис – усім номінантам цієї Відзнаки, а також фіналістам у номінації «Найкращий медичний працівник».

Окрім традиційних нагород цьогоріч була запроваджена ще одна відзнака – «За видатні заслуги перед народом України». Її особливість у тому, що Поважна Рада має право подавати імена конкурсантів (чи й окремі колективи) самостійно. «Ми вирішили продовжити цю традицію надалі, – повідомив Василь Князевич і поділився планами на майбутнє. – Як завжди почнемо з формування складу регіональних рад, орієнтуючись на те, аби їх очолили справжні лідери медичної громадськості. Бо цьогорічний досвід вказав на те, що в деяких регіонах очільники рад не змогли належним чином організувати конкурс, тож деякі області України взагалі не представили своїх номінантів і це не справедливо по відношенню до медиків, які там працюють. Багато хто з них гідний бути названим кращим ! Традиційно проведемо ротація у складі Поважної Ради, до якої ми також залучатимемо регіональні еліти. Ідея конкурсу залишається незмінною: повернути престиж лікаря і довіру до цієї професії. Вдосконалюватимемо й процедуру проведення конкурсу. Цьогоріч почала працювати професійно-етична комісія, яка допомагає «відшліфувати» найдрібніші деталі прозорого й чесного відбору переможців. Ми хочемо, аби всі зрозуміли – Орден і Медаль Святого Пантелеймона купити не можна, як і талант лікаря, і його добре ім’я».

Світлана ТЕРНОВА, «ВЗ»

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я