Львівські хірурги успішно видалили пухлину вагою 1700 граммів у невмовляти

292

Ще під час вагітності у плода знайшли новоутворення, що обіймало практично половину тіла. Майже одразу після народження лікарі успішно видалили пухлину, яка виявилася доброякісною, зараз дитина почувається добре і вже почала набирати вагу.

Маленька Каміла
Фото: ZAXID.NET

Коли маленька Каміла була ще в утробі матері, в неї діагностували пухлину, що розташовувалась на місці сідниць. Щоб не пошкодити небезпечне новоутворення під час пологів, і воно не почало ще більше загрожувати життю породіллі та дитини, довелося зробити вагітній жінці кесарів розтин. Лікарі вирішили не відтягувати операцію з видалення пухлини у немовляти, і на четвертий день після родів хірурги Львівської міської дитячої лікарні оперативно поклали дівчинку на операційний стіл. Вага пухлини виявилась вагою майже половини плоду – 1700 грамів. Якщо пухлина обіймає третину тіла, це вважається дуже великим ризиком для немовля. Львівські хірурги вже не перший раз рятують новонароджених з новоутвореннями, що посідають 45 процентів тіла.

У мами дівчинки, яку звуть Леся, ця вагітність виявилась третьою. Спочатку новоутворення в плоду діагностували як спинну грижу. Але детальне обстеження показало, що справа у так званій куприковій тератомі. Новоутворення збільшувалось у животі матері разом із дитиною. І перестало рости лише на дев’ятому місяці.

Як правило, новонародженим із вродженими пороками дають можливість набратись сил. А вже потім оперують. Але в даному випадку лікарі переживали за те, що пухлина може тріснути. І це загрожувало інфекцією та можливими ускладненнями. Після операції вага дитини зменшилась з 3600 грамів до 1900 грамів.

Операційній бригаді у складі дитячих хірургів Галини Курило та Дмитра Грицака, анестезіолога Сергія Шиша, реаніматолога Галини Коваленко та операційної сестри Ольги Баб’як вдалося не пошкодити важливих для подальшого життя дівчинки нервів та судин та наростити практично відсутні в неї сідниці. Але навіть після пластики сідниці дитини, на думку лікарів, виглядатимуть добре. Операція не дала ніяких ускладнень.

Дівчинка добре їсть і вже набрала 600 грамів. На думку завідувачки другого хірургічного відділення Львіської міської дитячої лікарні Галини Курило, на всіх етапах супроводження вагітної жінки галицькі лікарі діяли вдало. Вагітну із хворим плодом грамотно обстежували у дородовому періоді, у Львівському областному перинатальному центрі успішно прийняли складні пологи, а потім правильно скерували до дитячих хірургів. На думку дитячого хірурга Галини Курило кожна помилка лікаря на кожному етапі супроводу вагітної жінки із патологією плоду могла коштувати життя дитині. Але все закінчилось, на щастя, добре.

Куприковою чи крижово-куприковою тератомою називають доброякісну пухлину, що після видалення не виростає знову. Протягом останнім чотирьох років маленька Каміла вже четверте немовля із таким дефектом, успішно проопероване у Львівській міській дитячій лікарні.

Джерело: zaxid.net

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я