Івано-Франківщина: У пошуках можливостей

3055

Досягати успіху і розвиватися неможливо в ізоляції. Це стосується як окремих фахівців, так і медичних закладів. Судинні хірурги з Івано-Франківська знаходять можливості для професійного зростання та вдосконалення, зокрема в рамках тісної багаторічної співпраці із зарубіжними колегами.

ВЗ На останньому з’їзді Асоціації судинних хірургів, флебологів та ангіологів України, який відбувся у Києві, вас було визнано кращим судинним хірургом року. Що за цією перемогою?

Іван ГУДЗ, завідувач кафедри загальної хірургії Івано-Франківського національного медичного університету, позаштатний спеціаліст із судинної патології Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, член президії Асоціації судинних хірургів України, дійсний член Європейської Асоціації судинних та ендоваскулярних хірургів, член-кореспондент Асоціації судинних спеціалістів Німеччини, доктор медичних наук, професор
— Традиційно за ініціативи президії Асоціації судинних хірургів, флебологів та ангіологів України щорічно визначається переможець у номінації «Судинний хірург року» (цього року додали номінації з флебології й ангіології). Критеріями відбору є комплексна оцінка діяльності претендентів: операційна активність, організаційна робота в Асоціації, представництво України на міжнародних конгресах, проведення майстер-класів із хірургами різних регіонів держави. Приємно, що це не просто відзнака, а й висока оцінка твоєї роботи, яку дають найоб’єктивніші фахівці — твої колеги, що в змозі зрозуміти всі нюанси зробленого.

ВЗ Щойно ви повернулися з однієї конференції судинних хірургів, як вирушили на черговий захід, котрий відбувся в Яремче й участь у якому взяли зарубіжні фахівці. Наскільки вагомі результати подібних зустрічей?

— Через стрімкий розвиток такої складової судинної патології, як флебологія (захворювання вен), у плані впровадження малоінвазивних технологій в Україні виникла потреба в проведенні монотематичних конференцій. Торік у Яремче відбулася конференція, присвячена варикозній хворобі нижніх кінцівок. Тепер же всебічно розглянули проблему венозних виразок. Це дало змогу не тільки судинним, а й загальним хірургам засвоїти найновіші рекомендації доказової медицини й підвищити в такий спосіб якість надання допомоги пацієнтам із задавненою венозною патологією нижніх кінцівок.

ВЗ Якими здобутками поділилися з колегами щодо лікування варикозної хвороби, облітеруючого склерозу, гострих тромбозів?

— Власне, на цій конференції ділилися дос­відом провідні судинні спеціалісти України, а також відомі флебологи з Німеччини та Швейцарії. А щодо напрацювань клініки судинної хірургії Івано-Франківського національного медичного університету, то ми широко використовуємо лазерну абляцію при варикозній хворобі, при облітеруючому атеросклерозі інтенсивно впроваджуємо ендоваскулярні втручання, а лікування тромбозів глибоких вен кінцівок проводимо згідно з рекомендаціями провідних світових флебологічних товариств.

ВЗ Чи є нині альтернатива хірургічному лікуванню варикозної хвороби?

— У багатьох медичних закладах України для лікування цієї хвороби вже давно використовують лазерну та радіочастотну абляції. Це малоінвазивні процедури (без наркозу, розрізів, малотравматичні), після яких пацієнт самостійно покидає лікарню і через декілька днів може розпочати роботу. Усе ширше впроваджують склерозуючу терапію як альтернативу традиційній операції видалення варикозних вен. Можливо, з часом у нашій державі будуть сертифіковані й інші малоінвазивні процедури (облітерація варикозних вен клеєм, парою тощо).

ВЗ А чи займаєтеся ви патологією судин головного мозку, операціями на сонній артерії тощо?

— Це дуже болюча тема для нашої держави — хірургічна профілактика ішемічного інсульту. Статистика свідчить, що втручань на сонній артерії в українських клініках щороку проводиться як мінімум на порядок менше, ніж у Західній Європі чи США. Причина цього — у неналежній співпраці з невропатологами та лікарями загальної практики, адже саме до них звертаються пацієнти в стадії переміжних ішемічних розладів, коли є ідеальні умови для проведення превентивного оперативного втручання. На жаль, таких хворих рідко спрямовують до судинного хірурга, а продовжують консервативне лікування із високою ймовірністю розвитку інсульту найближчим часом. У нашій клініці ми проводимо операції на сонній артерії ще з 1995 року, коли я повернувся зі стажування в клініці Університету Дюссельдорфа (Німеччина). Попри непогані результати, ми не маємо великого потоку хворих — з вищеописаних причин.

ВЗ Чи достатньо можливостей у провінційному місті для впровадження ваших наукових розробок?

— Рівень надання медичної допомоги хворим визначається не статусом міста, а тим, як лікар засвоїв і впроваджує найновіші рекомендації доказової медицини за умови належного оснащення клініки та забезпечення витратними матеріалами. Особливо це стосується ендоваскулярної хірургії, яка є доволі затратною.

Наша кафедра загальної хірургії відкрита на базі відділення судинної хірургії Обласної клінічної лікарні міста Івано-Франківськ. Тут проходять підготовку лікарі-інтерни, практичні лікарі кафед­ри післядипломної освіти. Відділення оснащене необхідною апаратурою та матеріалами для надання ургентної й планової медичної допомоги хворим області. За рік виконуємо понад 1 тис. операцій, з них близько 900 — на судинах.

Основним напрямком діяльності нашої кафедри й надалі залишається розробка нових і вдосконалення наявних методів діагностики та лікування судинної патології. Активно впровад­жуємо методики ендоваскулярної хірургії. Співробітники кафедри достойно представляють університет на державному та міжнародному рівнях.

Ми активно співпрацюємо з провідними зарубіжними університетами. Розвиток судинної хірургії на Прикарпатті став можливим завдяки тривалому співробітництву кафедри загальної хірургії ІФНМУ й університетських клінік Бонна, Аахена і Дюссельдорфа (Німеччина). Ці заклади не тільки допомагають з оснащенням для ендоваскулярної хірургії, а й забезпечують проходження стажування співробітниками кафедри загальної хірургії ІФНМУ для оволодіння сучасними лікувальними методиками. Торік від цих донорів надійшла благодійна допомога у вигляді оснащення для проведення найсучасніших операцій на аорті та магістральних артеріях.

ВЗ Співпраця з німецькими колегами у вас дуже тісна. Як вдалося її налагодити?

— Співпрацюю із клініками судинної хірургії Австрії та Німеччини з 1993 року. Загалом майже 2 роки стажувався у цих закладах, при Університеті Дюссельдорфа виконав більшу частину докторської дисертації, яку потім успішно захистив у метра серцево-судинної хірургії України академіка Миколи Амосова. Спільні з німецькими колегами наукові розробки були опубліковані в європейських журналах. За результатами наукової співпраці у 2003 році єдиний в Україні був удостоєний звання члена-кореспондента Товариства судинних та ендоваскулярних хірургів Німеччини. Зараз німецькі колеги приїжджають до нас для участі у вітчизняних наукових форумах.

Людмила СТРАЖНИК, спеціально для «ВЗ», м. Івано-Франківськ

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я