На п’ять років довше: високий рівень Омега-3 в крові збільшує тривалість життя

314

Американські вчені з’ясували, що підвищення рівня Омега-3 в крові лише на один відсоток може знизити ризик смерті. Високий рівень Омега-3 у еритроцитах може подовжити життя на майже на п’ять років. Про це пише видання Science DailyЗазначається, що вчені з Медичного дослідницького інституту лікарні дель Мар (IMIM) спільно з Дослідницьким інститутом жирних кислот в США (FARI) виявили, що рівні Омега-3 жирних кислот в крові є гарним предиктором смертності від будь-якої причини, як куріння.

Дослідження вчених опубліковане у виданні The American Journal of Clinical Nutrition. У ньому використовувалися дані довгострокової дослідницької групи Framingham Offspring Cohort, яка спостерігала за жителями Фремінгхему у США з 1971 року.

Науковці з’ясували, що високий рівень Омега-3 у червоних кров’яних тільцях (еритроцитах) може подовжити життя людини майже на п’ять років.

«Високий рівень цих кислот в крові в результаті регулярного включення жирної риби в раціон збільшує тривалість життя майже на п’ять років», – зазначив автор дослідження науковий співробітник IMIM, доктор Алейкс Сала-Віла.

Він зазначив, що постійне паління скорочує людське життя на чотири роки і сім місяців, а високий рівень Омега-3 в крові, навпаки, подовжує життя на аналогічний період.

Повідомляється, що вчені під час дослідження проаналізували дані щодо рівня жирних кислот в крові у 2 240 осіб у віці старше 65 років, за якими спостерігали протягом одинадцяти років. Їхньою метою дослідження було перевірити, які жирні кислоти діють як хороші предиктори смертності, крім уже відомих факторів.

Вчені з’ясували, що у ролі предиктора можуть виступати чотири типи жирних кислот, включаючи Омега-3. Цікаво, що дві з них – це насичені жирні кислоти, традиційно пов’язані з ризиком серцево-судинних захворювань, але які в такому випадку вказують на більшу тривалість життя.

«Це ще раз підтверджує те, що ми спостерігаємо останнім часом, що не всі насичені жирні кислоти обов’язково шкідливі», – роз’яснив доктор Сала-Віла.

Зазначається, що їх рівень в крові не може бути змінений дієтою, як це відбувається з жирними кислотами Омега-3.

Дослідник зауважив, що такі результати допоможуть у персоналізації дієтичних рекомендацій щодо раціону на основі концентрацій в крові різних типів жирних кислот.

«Те, що ми виявили, важливо. Це підтверджує ідею про те, що невеликі зміни в раціоні в правильному напрямку можуть мати набагато більш потужний ефект, ніж ми думаємо, і ніколи не буває занадто пізно або рано внести ці зміни», – підкреслив він.

Слід зазначити, що тепер дослідники спробують проаналізувати такі самі показники в аналогічних групах населення, але європейського походження. Вони хочуть з’ясувати, чи можуть отримані результати застосовуватися за межами Сполучених Штатів.

Фахівці Американської кардіологічної асоціації рекомендують їсти жирну рибу два рази на тиждень, бо у ній містяться Омега-3 кислоти.

Нагадаємо, що бельгійські вчені повідомили, що Омега-3 жирні кислоти здатні гальмувати зростання та розвиток новоутворень.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я