До Всесвітнього дня здорового харчування ЦГЗ нагадав українцям його основні принципи

1159

16 жовтня відзначають Всесвітній день здорового харчування, тому Центр громадського здоров’я вирішив надати низку рекомендацій з цього приводу.

Здорове харчування

Здорове харчування – важливий елемент повсякденного життя. Вживання здорової їжі прямо впливає на самопочуття, зміцнює нервову систему, нормалізує вагу, підвищує тривалість життя.

Щодня все більше людей прагнуть бути здоровими та слідкують за своїм харчуванням. Українці стали більш освічені у питаннях вивчення інформації про склад продуктів. Багато людей свідомо відмовляються від споживання надмірної кількості шкідливих домішок (солі, цукру, жиру).

Центр громадського здоров’я вирішив нагадати правила здорового харчування (ухвалені МОЗ України 8 грудня 2018 р.). Їх дотримання допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох хвороб.

Що таке здорове харчування?

Це збалансоване включення до раціону білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

ТОП–7 рекомендації для здорового харчування

  1. Вживати адекватну кількість калорій щодня для насичення організму енергією та поживними речовинами. В залежності від віку, фізичної активності та інших факторів ці показники можуть суттєво відрізнятися.
  2. Включати в раціон корисні харчові продукти кожного дня: овочі, бобові культури, фрукти, цільні злаки, горіхи, насіння, яйця, нежирне м’ясо, риба, молочні та кисломолочні продукти. Позитивний влив на організм збалансованого вживання натуральних рослинних та білкових продуктів доведено багаторічними дослідженнями в усьому світі.
  3. Зменшити щоденну кількість вживання продуктів та страв з надлишком солі, цукру та жиру. Слід пам’ятати, що тривале споживання солодкої, жирної та солоної їжі збільшує вірогідність виникнення небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку.
  4. Дотримуватись оптимального регулярного режиму харчування та розвивати корисні харчові звички.
  5. Пити достатньо чистої води, обирати напої, які не містять багато калорій. Не починати вживати алкоголь чи обмежити його споживання. Не слід у надмірній кількості пити газовані напої, пакетовані соки.
  6. Варто завжди дотримуйтеся правил харчової безпеки: обирати лише якісні та безпечні продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування. Дотримання харчової безпеки захищає від отруєнь на кишкових інфекцій.
  7. Вести активний спосіб життя, більше рухатись щодня. Рух є запорукою життя. Щоденні фізичні вправи, рухливі ігри, активний відпочинок є найкращим варіантом дозвілля для дорослих і дітей.

Завантажити «Тарілку здорового харчування»: розподіл раціону за групами продуктів можна за посиланням.

Джерело: ЦГЗ МОЗ України

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я